Site Logotype

Over tanden bleken

Tanden bleken bij TandFris

Tanden bleken doen we bij TandFris op 100% natuurlijke basis. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat we je tandglazuur beschadigen met schadelijke stoffen. Het is absoluut veilig en bovendien pijnloos.
Vraag je je af of tanden bleken werkt? Wees gerust! Bij TandFris maken we je tanden een flink aantal tinten lichter.
tanden bleken of bleek eten?

Nooit meer poetsen

Hoe zou het zijn als we ons gebit lekker konden laten voor wat het was. Niet elke avond en ochtend poetsen en niet elk halfjaar naar de tandarts. Behalve dat we er geld aan zouden overhouden (plus een interessante mondgeur) zouden onze tanden langzaam donkerbruin kleuren. Want ze zeggen wel: je bent wat je eet. Maar hier geldt meer: je neemt de kleur aan van wat je eet.

tanden bleken of bleek eten?

Wit beklijft niet, sojasaus wel

Dat poetsen en die tandarts, dat vinden we niet zo’n ramp. Maar ondanks onze inspanningen blijft ons gebit niet wit. De reden is simpel: kleurstoffen blijven graag hangen. Jouw bakkie koffie nestelt zich in jouw glazuur. En daar kan geen tandenborstel tegenop (of bij).

Tanden bleken of bleek eten?

Een eenvoudige doch vrij rigoureuze oplossing zou kunnen zijn om elke vorm van kleur uit je dieet weren. Weg met biet, spinazie en tompoezen. Hallo witte rijst, tofu en witte kool. Maar het hoeft natuurlijk niet allemaal zo kleurloos. Je kunt ook gewoon je tanden laten bleken.

tanden bleken

Wat is tanden bleken?

Bij tanden bleken denk je al gauw aan bleekmiddelen. Chloor, peroxide; stoffen die kleurmoleculen af kunnen breken. Als je tanden bleekt bij de tandarts wordt er inderdaad gebruik gemaakt van waterstofperoxide. Peroxide kan echter een demineraliserende werking hebben; je glazuur lost op. Een tandarts gebruikt weliswaar maar kleine hoeveelheden, maar het is nog steeds niet onomstotelijk bewezen dat kleine beetjes waterstofperoxide uiteindelijk geen problemen geeft. 

Zonder peroxide tanden bleken

Bij tanden bleken zonder peroxide breek je geen kleurmoleculen af, maar verwijder je zoveel mogelijk van deze kleurmoleculen uit het glazuur. Je kunt het een beetje zien als met emmers water een vies hok uitspoelen. In principe vervang je de vuile aanslag door een schone lei. Om dat beter te begrijpen leggen we iets uit over de tand en je glazuur.

Tanden bleken over de tand

Anatomie van je tand

Van buiten naar binnen ziet je tand er zo uit:

Glazuur

De buitenste laag van je tand die zich rondom en bovenop de tand bevindt. Deze laag is hard en ongevoelig en erg dun. Het is het enige lichaamsdeel dat zich niet vanzelf in een bepaalde mate herstelt als het kapot gaat. 

Dentine

Dit is de dikke laag onder het glazuur. De kroon (bovenkant) van de tand, de tandhals en de tandwortel zijn hieruit opgebouwd. Dentine is een kalkachtig, poreus materiaal dat bestaat uit talloze kleine tunneltjes. Aan het eind van die tunneltjes, richting de binnenkant van je tand, bevinden zich de uitlopers van je zenuwen.

Pulpa

Het binnenste van je tand: de pulpa (tandmerg) met daarin de zenuwen, bloedvaten en cellen die nieuw (weliswaar inferieur) tandweefsel kunnen aanmaken. 

Hoe werkt tanden bleken?

Onder je glazuur bevinden zich de tunneltjes van het dentine. Hierin zit vocht, vocht dat na verloop van tijd vervuilt raakt en jouw tanden die gele kleur geeft. Echter, bij tanden bleken gaan we dit vocht eruit halen. Door de werking van de bleekgel en de warmte en licht van de bleeklamp kunnen we het vuile vocht uit het eerste (ongevoelige) deel van de tunnels onttrekken. In de 24 tot 48 uur na de behandeling eet en drink je geen kleurstoffen en kunnen de tunnels zich weer vullen met schoon vocht.

Tanden bleken
Tanden bleken

Welke behandeling geeft het beste resultaat?

Ben je nog nooit eerder gebleekt of vraag je je af of je tanden laten bleken iets voor jou is, dan adviseren we je te beginnen met de Start Fris behandeling. Dat is een volwaardige tandenbleekbehandeling die goed resultaat geeft.

Als jouw tanden erg vervuild zijn of je wilt het in een keer goed aanpakken, kies dan voor de Super Fris behandeling. Deze bestaat uit een extra lange behandeling van twee uur. Dat geeft ons de kans om het vuil goed op te ruimen.

Ben je onlangs nog gebleekt? Dan is een opFrisbeurt een prima touch up.

Hoe lang werkt de behandeling?

Dat hangt voor een groot deel af van jouw eigen consumptiepatroon. In principe kun je na een behandeling weer minimaal een half tot driekwart jaar vooruit. Eet jij veel soja, donkere groenten, drink je veel wijn, koffie, cola en rook je? Tja, dan gaat het hard. Maar dan nog kun je door elk halfjaar te bleken, een mooi wit gebit hebben. 

Vergeet trouwens niet dat de kleur van je tanden ook genetisch bepaald is, althans, de kleur van je dentine. Spierwitte tanden is dus soms niet haalbaar. Naarmate je ouder wordt, wordt je tandbeen ook donkerder. Toch is tanden bleken dan nog steeds de moeite waard. Er bevindt zich onherroepelijk vuil in je dentine, en dat kunnen we eruit bleken.

Kun je composiet tanden bleken?

Composiet is het materiaal waaruit kunsttanden, facings of kunstdelen van tanden worden gemaakt. Composiet komt qua look en feel het meest in de buurt van echte tanden. Een composiet tand valt nauwelijks van een echte tand te onderscheiden, behalve dan in perfectie en kleur. 

Wij krijgen geregeld de vraag: kun je composiet tanden bleken? Het antwoord daarop is volmondig ja – met een kanttekening. Composiet tanden hebben niet dezelfde opbouw als een gewone tand. Het principe van tanden bleken werkt dus anders bij kunsttanden. Toch lukt het ons om met onze bleektechniek ook composiet tanden een stuk witter te krijgen. De truc zit hem voor een deel in het polijsten, maar ook in het bleken met de bleekgel: de combinatie van deze drie onderdelen zorgt ervoor dat de buitenste laag van de composiettand grondig gezuiverd wordt van aanslag. Resultaat: je composiet tanden en facings zijn weer als nieuw!

Er is één kanttekening die we willen plaatsen: composiet tanden kunnen we nooit lichter bleken dan de kleur waarin ze zijn gemaakt. Het kan dus gebeuren dat door het bleken je echte tanden lichter kleuren dan de composiet tanden.

Tanden bleken geen aanslag

wit of kleur

Zijn witte tanden je wens? Dan ben je heus niet verdoemd tot een dieet van melk en witte macarons. Laaf je gerust af en toe aan de donkere chocola, neem lekker je rode wijntje bij het eten en sla vooral je koffie niet over. Die kleurstoffen, die bleken wij er gewoon weer af. 

Tanden bleken chocola aanslag

Waarom TandFris?

TandFris is je nieuwe adresje in Heemstede. Bij TandFris leun je lekker achterover terwijl wij je tanden weer mooi wit maken. Dat doen we veilig, natuurlijk, snel – en het is nog betaalbaar ook.

Over tanden bleken